Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τα 102 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων

Εκδήλωση τιμής και μνήμης με αφορμή την συμπλήρωση 102 ετών από την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου πραγματοποιήθηκε χθες στο Μνημείο Γενοκτονίας,  «Πυρρίχιο Πέταγμα» στην πλατεία Αλεξάνδρας, από τον Δήμο Πειραιά και την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος.

Το Μνημείο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου «Πυρρίχιο Πέταγμα» στην πλατεία Αλεξάνδρας φωταγωγήθηκε συμβολικά σε κόκκινο χρώμα, στην μνήμη των 353.000 Ελλήνων της Γενοκτονίας.

Η τελετή ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση, ακολούθησαν ομιλίες και συνεχίστηκε με μουσικό αφιέρωμα  με τη συμμετοχή της διεθνούς φήμης σοπράνο κυρίας Σόνιας Θεοδωρίδου, η οποία συγκλόνισε με την ερμηνεία της και  τον λυράρη Ηλία Υφαντίδη. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης  ακούστηκε η ωδή προς τον Άγνωστο Στρατιώτη  «Αητέντς Επαραπέτανεν».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με τα ισχύοντα εξαγγελθέντα μέτρα του ΕΟΔΥ και των αρμόδιων αρχών για τον περιορισμό  της διασποράς του  Covid-19. Επίσης, η Δημοτική Αστυνομία φρόντισε να τηρούνται όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας.

Ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, στην ομιλία του, τόνισε :

«Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, για ακόμα μια χρονιά,  προκειμένου να τιμήσουμε τους 353.000 Έλληνες του Πόντου, οι οποίοι εξολοθρεύτηκαν σε μια από τις πιο εγκληματικές πράξεις κατά της ανθρωπότητας στη σύγχρονη ιστορία, τη Γενοκτονία των Ποντίων. Έναν αιώνα μετά, σύσσωμη η Ποντιακή κοινότητα παραμένει ψυχικά λαβωμένη, αλλά και ξεριζωμένη από τη μακραίωνη ιστορία της.

Η 19η Μαΐου, έχει καθιερωθεί από την ελληνική πολιτεία ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Για να βρουν όμως δικαίωση όλοι εκείνοι που δολοφονήθηκαν και εκτοπίστηκαν από τις πατρίδες τους, απαιτείται η Γενοκτονία να αναγνωριστεί από την παγκόσμια κοινότητα. Εκδηλώσεις σαν  αυτή,  είναι βέβαιο ότι προσφέρουν και    σ΄ αυτήν την κατεύθυνση, ώστε να παραμένει το θέμα πάντα στην επικαιρότητα.

Ως δημοτική αρχή, είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι  και ικανοποιημένοι για το γεγονός ότι σε αυτό το σημείο, στην πλατεία Αλεξάνδρας, δίπλα στη θάλασσα, ανεγέρθηκε πριν από 4 χρόνια ένα από τα σημαντικότερα μνημεία του Ποντιακού Ελληνισμού, το Πυρρίχιο Πέταγμα. Ένα μνημείο με υπερτοπικό χαρακτήρα, το οποίο πλέον αποτελεί σημείο αναφοράς για τους απανταχού Ποντίους.

Θα ήθελα να  ευχαριστήσω  για μια ακόμη φορά δημόσια, τον δωρητή του Μνημείου Βαγγέλη Μαρινάκη, χάρη στον οποίο έγινε εφικτή η ανέγερση ενός τόσο επιβλητικού και σημαντικού μνημείου, στο οποίο  οι Πειραιώτες μπορούν να τιμούν με τον τρόπο  τους την ιστορία αυτής της πόλης και σύμφωνα με την ιστορία αυτής της πόλης τη Γενοκτονία των Ποντίων.

Άλλωστε  ο Πειραιάς υπήρξε πάντα μια περιοχή υποδοχής προσφύγων.  Λόγω της θάλασσας και του μεγάλου λιμανιού του, αλλά και της ιδιοσυγκρασίας της πόλης, δέχθηκε πολλούς πρόσφυγες είτε από τον Πόντο είτε από τη Μικρά Ασία είτε από αλλού. Αυτοί οι άνθρωποι ήρθαν εδώ, ενσωματώθηκαν στην τοπική κοινωνία, δούλεψαν σκληρά και προσέφεραν στην ανάπτυξη της πόλης του Πειραιά, αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Για μια ακόμα χρονιά η πανδημία δυστυχώς δεν μας επέτρεψε να τιμήσουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους με τον τρόπο που θα επιθυμούσαμε, με την παρουσία δηλαδή των πολιτών που δίνουν νόημα σ΄ αυτές τις εκδηλώσεις.

Θέλω να πιστεύω ότι φθάνοντας στο τέλος η περιπέτεια της πανδημίας, του χρόνου, την 19η Μαΐου μαζί με τους Πόντιους, τους Πειραιώτες και όχι μόνο θα τιμήσουμε ξανά τους Πόντιους αδελφούς μας όπως πρέπει».

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *