Συγκινητική βραδιά τιμής για τον Πειραιώτη συγγραφέα Διονύση Χαριτόπουλο στο Δημοτικό Θέατρο

XARITOPOULOS 2

Με μεγάλη επιτυχία, πραγματοποιήθηκε χθες στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, η εκδήλωση που διοργάνωσε η Διεύθυνση Παιδείας και δια Βίου Μάθησης του Δήμου Πειραιά, τιμώντας τον Πειραιώτη συγγραφέα Διονύση Χαριτόπουλο, ο οποίος ανέδειξε με τον καλύτερο τρόπο μέσα από τα τελευταία του έργα, την συναρπαστική ιστορική πορεία του Πειραιά, την ιδιαιτερότητά του ως πόλη και την ψυχοσύνθεση των Πειραιωτών.

Στο κατάμεστο Δημοτικό Θέατρο, ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης προσέφερε στον Πειραιώτη συγγραφέα αναμνηστική πλακέτα, τονίζοντας μεταξύ άλλων στον σύντομο χαιρετισμό του:

«Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά για την αποψινή παρουσίαση του Πειραιώτη συγγραφέα Διονύση Χαριτόπουλου, σε αυτόν εδώ το χώρο, του πιο εμβληματικού χώρου πολιτισμού της πόλης.

Ιδιαίτερη χαρά για το γεγονός ότι ο Διονύσης Χαριτόπουλος όχι μόνο δεν ξέχασε την «πάμπτωχη, κουτοπόνηρη, λιμοκοντόρισσα, αλλά και αυθεντική, με τσίπα», όπως έχει πει ο ίδιος, περιοχή των Μανιάτικων του Πειραιά, αλλά και τους Πειραιώτες και τους αφιέρωσε τα δυο τελευταία έργα του.

Μέσα σε αυτά τα δύο τελευταία έργα το «Εκ Πειραιώς» και «Πειραιώτες», ο συγγραφέας δεν αποτυπώνει μόνο, με μαεστρία, οφείλω να ομολογήσω, όσο μπορώ να κρίνω, διάφορους χαρακτήρες, χαρακτηριστικούς τύπους αυτής της πόλης, αλλά αποτυπώνει την ίδια την πόλη στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα.

Μια πόλη που μπορεί να μοιάζει οικεία σε όλους μας, αλλά νομίζω ότι δεν είναι οικεία και στην πραγματικότητα εξακολουθεί να παραμένει άγνωστη ακόμη και σε μεγάλο κομμάτι Πειραιωτών.

Και σε αυτό ακριβώς το σημείο έγκειται η προσφορά του Διονύση Χαριτόπουλου, ότι κάνει γνωστή την ανθρωπογεωγραφία μιας πόλης και κατά συνέπεια την ίδια την πόλη, μέσα από τους διαφόρους τύπους που περιγράφει. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που η Δημοτική Αρχή αποφάσισε να κάνει αυτή την πολύ όμορφη αποψινή εκδήλωση, να τιμήσει για το έργο του τον Διονύση Χαριτόπουλο και πραγματικά από αυτά που ακούσαμε και από αυτά που είδαμε, νομίζω ότι κάναμε μια πολύ σωστή επιλογή.

Μια πολύ σημαντική ημέρα για την πόλη μας με σημαντικούς ανθρώπους στο Δημοτικό Θέατρο.

Επιτρέψτε μου δε, σε αυτό το σημείο να ευλογήσω λίγο και τα «γένια» του Δήμου, νομίζω ότι συνέβαλε το Ιστορικό Αρχείο του Δήμου, ειδικά για το τελευταίο βιβλίο τους Πειραιώτες. Νομίζω ότι η έρευνα στο Ιστορικό Αρχείο του Δήμου είναι σημαντική, αν και πάντα τον τελευταίο λόγο τον έχουν ο συγγραφέας και οι αναγνώστες.

Εύχομαι στον Διονύση Χαριτόπουλο και τους Πειραιώτες του να είναι καλοτάξιδοι, όπως και ο Ολυμπιακός που ιδιαίτερα αγαπά.

Και θα κλείσω με ένα προσωπικό σχόλιο, που είναι σημαντικό για εμένα, για τους δύο από τους τέσσερις κυρίους στο πάνελ, γιατί με έχουν μεγαλώσει. Ο Κώστας Γεωργουσόπουλος οικογενειακός φίλος και καθηγητής μου για πολλά χρόνια στο σχολείο όπως και η αείμνηστη σύζυγός του και ο Λευτέρης Παπαδόπουλος οικογενειακός φίλος κι εκείνος, με γνωρίζει από την «κούνια», θα έλεγα, με γνωρίζει εδώ και 47 χρόνια».

Στην εκδήλωση, μίλησαν για το έργο και τη ζωή του Διονύση Χαριτόπουλου οι: Κώστας Γεωργουσόπουλος, Γιάννης Ευσταθιάδης, Γιάννης Ξανθούλης και Λευτέρης Παπαδόπουλος, ενώ ο ηθοποιός Γιώργος Κιμούλης, διάβασε αποσπάσματα για τον ζεϊμπέκικο χορό.

Ξεχωριστή στιγμή της εκδήλωσης ήταν ο σύντομος χαιρετισμός του Διονύση Χαριτόπουλου, που με συγκίνηση ευχαρίστησε τον Γ. Μώραλη, τους ομιλητές και τους παρευρισκόμενους στο Δημοτικό Θέατρο.

• Την εκδήλωση προλόγισε η κυρία Βάσω Σωτηρίου, Διευθύντρια της Διεύθυνσης Παιδείας και δια Βίου Μάθησης του Δήμου Πειραιά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *