Οικολογική καταστροφή σε Πειραιά και Σαλαμίνα! Κατηγορίες για αδράνεια στην αντιμετώπιση

  • Κατηγορία: Νησια
  • 0

KILIDA 1

Μεγάλη οικολογική καταστροφής στη Σαλαμίνα, το ευρύτερο Πειραιά και το Σαρωνικό δημιούργησε τελικά η βύθιση του αγκυροβολημένου δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ» νοτιοδυτικά της Αταλάντης στον Σαρωνικό.

Οι πετρελαιοκηλίδες που δημιουργήθηκαν στη Σαλαμίνα, στα Σελήνια και την Κυνοσούρα τελικά μέσω των θαλάσσιων ρευμάτων έφτασαν στον Πειραιά, τις ακτές της Πειραϊκής και της Φρεαττύδας!

Οι δημοτικές αρχές Πειραιά και Σαλαμίνας επικοινώνησαν με τις λιμενικές αρχές ώστε να γίνουν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες, ενώ είδαμε δυνάμεις του Λιμενικού και πλωτά μέσα ιδιωτικής εταιρείας απορρύπανσης να ενεργοποιούν πλωτά φράγματα και απορρυπαντικά.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ολοκληρώθηκαν και οι εργασίες στεγανοποίησης του ναυαγίου, ενώ η ιδιωτική εταιρεία στην οποία έχουν ανατεθεί οι εργασίες απορρύπανσης, έχει καταθέσει στη Λιμενική Αρχή Πειραιά σχέδιο απάντλησης καυσίμων, προκειμένου να αξιολογηθεί και στη συνέχεια να εκκινήσουν οι εργασίες απάντλησης του φορτίου του πλοίου

• Εντωμεταξύ, η Σαλαμίνα… βράζει, αφού η καταστροφή είναι ανυπολόγιστη και οι κάτοικοι είναι αγανακτισμένοι βλέποντας την καταστοφή του νησιού τους.

«Η περιοχή έχει νεκρώσει» δήλωσε στο ΑΠΕ η δήμαρχος Σαλαμίνας Ισιδώρα Νάννου-Παπαθανασίου, τονίζοντας πως «οι τοπικές αρχές θα προχωρήσουν σε όλες τις νόμιμες ενέργειες ώστε να αποδοθούν ευθύνες αλλά και να υπάρξουν αποζημιώσεις για τους ανθρώπους της περιοχής και την περιοχή την ίδια».

Γιάννης Τσαβαρής: ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΑΔΡΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΔΩΔΕΚΑ ΩΡΕΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΥΜΒΑΝ
Διαισθανόμενος την κρισιμότητα των στιγμών, λόγω της ακόμη μιας περιβαλλοντικής καταστροφής που βιώνει το ιστορικό νησί μας, δεν ήθελα, όπως άλλοι θεσμικοί παράγοντες του νησιού, να τρέξω από την πρώτη στιγμή – και έμμεσα- να επιβραβεύσω για την… αντίδρασή του -μεταξύ άλλων- και το Λιμεναρχείο (έτσι αναφέρει η πρώτη ανακοίνωση της Δημάρχου, που εξεδόθη περίπου 20 ώρες μετά το συμβάν, Κυριακή 22.40).
Όλοι, πλέον , γνωρίζουμε για το «Αγία Ζώνη ΙΙ»και την βύθισή του πλησίον της νησίδας Αταλάντης.
Με αφορμή λοιπόν, αυτόν τον περιβαλλοντικό όλεθρο, θέλω να θέσω τρία ερωτήματα στους υπεύθυνους του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας- και κυρίως, στον Υπουργό και φυσικά- στον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος:
1) Αξιότιμοι κύριοι, επιτρέπεται σ’ ένα ναυάγιο που συνέβη στον ευρύτερο χώρο του λιμένος Πειραιά, με σχεδόν άπνοια, να υπάρχει νεκρός χρόνος, μέχρι την δική σας επιχειρησιακή αντίδραση, τουλάχιστον δώδεκα (12) ωρών;
2) Επιτρέπεται να υπάρχει αυτή η εικόνα σήμερα, στις πανέμορφες ακτές των Σεληνίων από ένα ναυάγιο(?), που έρρεε το μαζούτ «ανενόχλητο» για πάρα πολλές ώρες μετά την βύθιση του πλοίου και πριν τη στεγανοποίηση των σημείων εκροών;
3) Αξιότιμοι κύριοι, αν το ίδιο γεγονός είχε συμβεί, κάτω από τις ίδιες συνθήκες και προϋποθέσεις, στα νησιά Μύκονο ή Σαντορίνη, η αντίδραση της κρατικής μηχανής θα ήταν το ίδιο γρήγορη και.. αποτελεσματική, όπως στην περίπτωση της Σαλαμίνας;
Όμως, η δική μου απορία παραμένει (την κατέθεσα κι εχθές στο έκτακτο δημοτικό συμβούλιο που με αίτησή μου ζήτησα τη σύγκληση του), γιατί σ’ ένα τόσο σοβαρό θέμα η αντίδραση της κ. Δημάρχου ήταν τόσο «χαλαρή» ; Γιατί δεν στηλίτευσε, από την πρώτη στιγμή, την τραγική καθυστέρηση των δώδεκα πρώτων καθοριστικών για το περιβάλλον ωρών από το συμβάν;
Είναι απολύτως βέβαιο ότι αν από τις πρώτες στιγμές είχαν τοποθετηθεί τα θαλάσσια φράγματα σε κύκλους γύρω απο βυθισμένο πλοίο, αλλά και όσα άλλα προβλέπονται από τους Διεθνείς Κανόνες Ασφαλείας για ανάλογα περιστατικά και με δεδομένο ότι ο ισχυρός σύμμαχός μας ήταν η άπνοια, τότε είναι απολύτως βέβαιο ότι η ποσότητα μαζούτ που θα ρύπαινε τις ακτές των Σεληνίων, θα ήταν πολύ μικρότερη.
Σε συνέχεια όλων αυτών και αναλογιζόμενος την ευθύνη μας απέναντι στους κατοίκους του νησιού και ιδιαίτερα των Σεληνίων, καλώ την κ. Δήμαρχο , για άλλη μια φορά, να δώσει στη δημοσιότητα τις κινήσεις αντίδρασής της, όπως : με ποιους τί ώρα επικοινώνησε και τί απαίτησε, προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες σε αυτούς που με την αβελτηρία τους, είναι οι κύριοι υπεύθυνοι της περιβαλλοντικής καταστροφής που βίωσε το νησί μας.
Κλείνοντας, καλώ την κ. Δήμαρχο να ζητήσει από τα συναρμόδια υπουργεία Εσωτερικών και Περιβάλλοντος, αλλά και την Περιφέρεια Αττικής, κάθε δυνατή βοήθεια, προκειμένου να βοηθηθούν άμεσα οι πληγέντες επιχειρηματίες αλλά και οι περίοικοι της περιοχής. Επίσης επαναλαμβάνω το αίτημα που κατέθεσα εχθές κατά τη διάρκεια του έκτακτου δημοτικού συμβουλίου- και δυστυχώς δεν έγινε αποδεκτό από την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου- και αφορά το πάγωμα των οφειλών των καταστηματαρχών εστίασης κι αναψυχής, έναντι του δήμου και για όσο χρόνο θα διαρκέσει η παρούσα δύσκολη κατάσταση.
Γιάννης Τσαβαρής τ. Δήμαρχος Σαλαμίνας

Ετικέτες

Δεν βρέθηκα Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *