Ύδρα: Έχει μονάδα αφαλάτωσης, αλλά… προμηθεύεται νερό με 10 ευρώ το κυβικό (!) «προληπτικά»

Πριν 11 μήνες, πρωτοπορώντας, ο Δήμος Ύδρας, δημιούργησε μονάδα αφαλάτωσης σε συνεργασία με ιδιώτες, για να λύσει το πρόβλημα της επάρκειας νερού, «τελειώνοντας» με τους «νερουλάδες».
Τελικά φέτος, μια μέρα πριν μπει ο Αύγουστος, ο Δήμος, εκτάκτως, δρομολογεί «προληπτικά» εφοδιασμό με υδροφόρα του Ναυτικού, -για να έχει «καβάντζα»;- με κόστος 10 ευρώ το κυβικό, αφού θα φέρει στο νησί 1.000 κυβικά μόλις, ποσότητα που σίγουρα δεν μπορεί να λύσει κανένα πρόβλημα που… τυχόν θα δημιουργηθεί.
Ωστόσο, πέραν αυτής της ενέργειας, υπάρχουν ερωτηματικά για το τι συμβαίνει, αφού τα 1.600 κυβικά νερό ημερησίως που παράγει η μονάδα αφαλάτωσης δεν είναι λίγα.
• Άραγε, υπάρχουν κάποιες απώλειες και που;
• Έχει πρόβλημα το Δίκτυο και που ακριβώς;
• Πως έτσι ξαφνικά αποφασίζεται μια τέτοια ενέργεια «προληπτικού» τύπου χωρίς να δίνεται ενημέρωση για το τι φταίει;
• Μήπως φταίει η εταιρεία της αφαλάτωσης και υπάρχουν προβλήματα που κανείς δεν γνωρίζει;
• Η απάντηση των υπευθύνων της (παρακάτω), ότι… «Αν φυσικά χρειαστεί υποστήριξη, μπορεί να γίνει αναβάθμιση της μονάδας, ώστε να αυξηθεί η δυναμικότητά της», μπορεί να κρύβει μια διαφορετική οπτική και ένα άλλο σχεδιασμό της εταιρείας, που πιθανότατα θα αλλάξει και τη σύμβαση;

Ως «ανεξάρτητο» βήμα, που λειτουργεί χωρίς δεσμεύσεις και χωρίς κραυγές, θέτουμε αυτά τα ερωτήματα και το μέλλον θα δείξει τι ακριβώς εξυφαίνεται, (αν εξυφαίνεται κάτι) και τώρα… προετοιμάζονται οι Υδραίοι για πιθανές εξελίξεις.
Σημειώστε και την απάντηση του Δημάρχου Ύδρας (παρακάτω) για το θέμα:
«…Σε ερώτηση αν επαρκεί η υπάρχουσα μονάδα για τις ανάγκες του νησιού, ο Δήμαρχος αναφέρθηκε ότι σε κάθε περίπτωση, αν χρειαστεί θα γίνει μελλοντικά αναβάθμιση αυτής» !!!

Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της «Φωνής της Ύδρας»

«Προληπτικό εφοδιασμό 1.000 κυβικών μέτρων νερού έχει ήδη προετοιμάσει ο Δήμος Ύδρας με υδροφόρα του Πολεμικού Ναυτικού που θα φτάσει σήμερα στο νησί μας. Μολονότι η αφαλάτωση που κλείνει έναν χρόνο λειτουργίας της, αποδίδει ημερησίως 1.600 κυβικά μέτρα, καλύπτοντας το φουλ της δυναμικότητάς της και παρόλο τις επιπλέον παροχές από τη γεώτρηση, οι στάθμες νερού στη δεξαμενή έχουν πέσει λόγω της αυξημένης κατανάλωσης από τους κατοίκους και παραθεριστές.
Ο Δήμαρχος Ύδρας, Γιώργος Κουκουδάκης, μίλησε για το θέμα στη ΦτΥ επισημαίνοντας ότι η άφιξη της παρούσας υδροφόρας γίνεται για προληπτικούς λόγους – με μάλιστα υψηλό κόστος αγοράς και μεταφοράς – ώστε να μειωθεί η περίπτωση πιθανής αδυναμίας υδροδότησης από την αφαλάτωση και τις άλλες παροχές και να καλυφθούν έκτακτες ανάγκες. Σε ερώτηση αν επαρκεί η υπάρχουσα μονάδα για τις ανάγκες του νησιού, ο Δήμαρχος αναφέρθηκε ότι σε κάθε περίπτωση, αν χρειαστεί θα γίνει μελλοντικά αναβάθμιση αυτής. Στη συγκεκριμένη όμως στιγμή η κάλυψη μέσω της υδροφόρας θα προσφέρει μια ασφάλεια, ώστε το νησί μας να μη βρεθεί στη δύσκολη θέση να ξεμείνει από νερό τούτες τις μέρες.
Επικοινωνήσαμε επίσης με τον Διευθυντή της ΤΕΜΑΚ, Στάθη Μάτο, ο οποίος αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η μονάδα αφαλάτωσης βάσει μελέτης και σύμβασης καλύπτει 1.600 κυβικά μέτρα νερού ημερησίως, όπως υπολογίστηκαν για τις ανάγκες κατανάλωσης. Αν φυσικά χρειαστεί υποστήριξη, μπορεί να γίνει αναβάθμιση της μονάδας, ώστε να αυξηθεί η δυναμικότητά της. Κάτι φυσικά που, απ’ ότι είναι σαφές, προϋποθέτει νέα μελέτη και νέες εργασίες».

IDROFORA 2

 

Ετικέτες

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *