Σκέψεις ενόψει του προγραμματικού συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης

Του Γιώργου Μεντζελίδη* 

Ενόψει του προγραμματικού συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, θεωρώ ότι παραμένουν μια σειρά λιγότερο ή περισσότερο ανοιχτά ζητήματα που πρέπει να απασχολήσουν τους συνεργαζόμενους φορείς, στο μέτρο βέβαια που η κύρια στόχευση παραμένει αυτούσια στο τραπέζι του διαλόγου. Είναι δηλαδή η στρατηγική της σύγκλισης των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων, η οργάνωση και συγκρότηση του νέου πολιτικού οργανισμού που θα δραστηριοποιείται στο ζωτικό πολιτικό χώρο ανάμεσα στους εκπροσώπους του νεοφιλελευθερισμού και του «αριστερού εθνολαϊκισμού».

Η οπτική λοιπόν του όλου εγχειρήματος με όρους πολιτικής στρατηγικής θέτει επί τάπητος αυτό καθεαυτό το ίδιο το ζήτημα της στρατηγικής. Ποιο είναι το ιδεολογικό και πολιτικό όραμα και η αποστολή της συμπαράταξης; Ποιοι είναι οι αντικειμενικοί πολιτικοί στόχοι ; Ποιες είναι οι επί μέρους πολιτικές στρατηγικές;

Αυτά τα ζητήματα έχουν ήδη τεθεί. Ο διάλογος όμως παραμένει ανοιχτός και στο επικείμενο συνέδριο πρέπει να δοθούν οριστικές απαντήσεις.

Περνώντας δε στο στάδιο της εφαρμογής, προκύπτουν άλλα σημαντικά ερωτήματα της μορφής : Ποια είναι τα επί μέρους προγράμματα ανά θεματική κατηγορία, ποιος είναι πολιτικός προϋπολογισμός που τα συνοδεύει και ποιες οι ενδεδειγμένες πολιτικές και οργανωτικές διαδικασίες για την υλοποίησή τους στον ενεστώτα και μέλλοντα χρόνο ; Εδώ το πρόγραμμα ΕΛΛΑΔΑ, και όχι μόνο, αποτελεί τόσο το πλαίσιο όσο το βασικό πεδίο καταγραφής και συνάρθρωσης των διαφόρων θεματικών ενοτήτων όπως αυτές προσδιορίστηκαν και συζητήθηκαν στις τοπικού και περιφερειακού χαρακτήρα προσυνεδριακές συναντήσεις.

Τέλος ένα άλλο καίριο , κατά τη γνώμη μου ερώτημα, αφορά στο σύστημα πολιτικού ελέγχου , αξιολόγησης και αναθεώρησης των επί μέρους στόχων στο βαθμό που αυτό κριθεί απαραίτητο.

Η τελική διαμόρφωση του οραματικού στόχου και της γενικής πολιτικής στρατηγικής της συμπαράταξης θα έχει αξία αν παράλληλα ανοίξει ένα μέτωπο εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγησης από τις πολιτικές δυνάμεις που συμμετέχουν στη μεγάλη αυτή προσπάθεια. Οφείλουν, κατά τη γνώμη μου, τα κόμματα και οι διάφορες κινήσεις, να (επανα)προσδιορίσουν, (ανα)διαμορφώσουν και να επικαιροποιήσουν ή επιβεβαιώσουν το πολιτικό και οργανωτικό τους οπλοστάσιο μελετώντας και αναδεικνύοντας τους πολιτικούς πόρους και το δυναμικό που διαθέτουν, την πολιτική τεχνολογία και τις οριακές και θεμελιώσεις ικανότητές τους, σε συνδυασμό με τις διαχρονικές αξίες και την κουλτούρα τους. Αυτή η ενδοσκόπηση σε αντιστοίχιση με την διαρκή και επισταμένη μελέτη τόσο του μακρο – πολιτικού περιβάλλοντος σε όλες του τις εκδοχές (οικονομική, πολιτική, κοινωνική, τεχνολογική, δημογραφική και παγκόσμια), όσο και του μικρο – πολιτικού (με την αποκωδικοποίηση των χαρακτηριστικών του τωρινού και μελλοντικού πολιτικού ακροατηρίου, τον πολιτικό ανταγωνισμό, την πολιτική επιχειρηματολογία, κλπ), αποτελούν εγγυητική δύναμη αλλά και προϋπόθεση για τη χάραξη της νέας πολιτικής στρατηγικής.

Η δημοκρατικές δυνάμεις διαθέτουν μεγάλη και μακρά πολιτική εμπειρία, είτε ως κόμματα εξουσίας είτε ως αντιπολίτευση. Η μελέτη και η ανάδειξη των ποιοτικών χαρακτηριστικών της πολιτικής αλυσίδας αξίας των φορέων αυτών, όπως διαμορφώθηκε με την πολυεπίπεδη παρουσία τους στην Ελληνική πολιτική σκηνή, σε συνδυασμό με την έντιμη και χωρίς εκπτώσεις καταγραφή και παραδοχή των ιστορικών πολιτικών τους ευθυνών, θα λειτουργήσει ενισχυτικά και ευεργετικά για την ευδοκίμηση του επιδιωκόμενου στόχου. Του στόχου της (επανα)συγκρότησης του πολιτικού φορέα που σήμερα είναι επιτακτικό ζητούμενο στην Ελληνική πολιτική σκηνή.

Πηγή:Thecaller.gr

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *