Κορκίδης: Το ενδιαφέρον Κινεζικών Κολοσσών πρέπει να καταλήξει σε επενδύσεις στη χώρα μας

Korkidis2

Βασίλης Κορκίδης: Το ενδιαφέρον κινέζικων επιχειρήσεων και funds να επενδύσουν στην Ελλάδα, δείχνει τη προτίμηση των οικονομικών κολοσσών της Κίνας στη Χώρα μας, αλλά και τη πρόθεση να ακολουθήσουν την επένδυση της COSCO στον Πειραιά, καθώς και τη συμμετοχή της State Grid στον ΑΔΜΗΕ.
Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες γίνεται μεγάλη προσπάθεια να υπογράψουν διμερείς συμφωνίες ώστε να διεκδικήσουν σημαντικό μέρος από τα $ 50 δις των κινέζικων επενδύσεων στην Ευρώπη. Το στρατηγικό πρόγραμμα της κινεζικής κυβέρνησης για την επόμενη δεκαετία «One belt, One Road», αναμένεται να δημιουργήσει εμπορικές συναλλαγές ύψους 2,3 τρις δολαρίων. Ο «δρόμος του μεταξιού» περιλαμβάνει συμβάσεις με 30 χώρες και η Ελλάδα είναι μία από αυτές, με τον Πειραιά πολύ σημαντικό λιμάνι-σταθμό και στρατηγικό εμπορικό κόμβο.
Η Ελλάδα οφείλει λοιπόν, όχι μόνο λόγω των μνημονιακών συνθηκών, αλλά ακολουθώντας τις εξελίξεις να διεκδικήσει ένα κομμάτι από τις πιθανές επενδύσεις, ώστε να εξασφαλίσει το στοίχημα της ανάπτυξης που έχει απόλυτη ανάγκη η ελληνική οικονομία. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας για τη προσέλκυση επενδύσεων, διαφαίνεται ότι η ελληνική πλευρά έχει κάνει εδώ και πολλά χρόνια σοβαρές διπλωματικές κινήσεις, αλλά και σοβαρές επιχειρηματικές δράσεις στη Κίνα, που αρχίζουν σταδιακά να αποδίδουν αμφίπλευρα. Αυτό που απαιτείται από την ελληνική Κυβέρνηση είναι να εμπιστευτούν τους ανθρώπους της αγοράς που γνωρίζουν πώς λειτουργεί η αγορά και το διεθνές εμπόριο, ώστε να λύνονται και όχι να δημιουργούνται προβλήματα σε σοβαρές επενδύσεις προστιθέμενης αξίας.
Μνημόνια συνεργασίας έχουν υπογραφεί πολλές φορές στο παρελθόν, το ζητούμενο όμως είναι η υλοποίηση τους και από τις δύο πλευρές. Ας παραδειγματιστούν όλοι από τους Έλληνες πλοιοκτήτες και ας το πράξουν σωστά, όπως η ελληνική ναυτιλία.
Πρόσφατα υπεγράφει ένα τριετές μνημόνιο επενδυτικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κίνας για τη περίοδο 2017-2020. Ταυτόχρονα συμφωνήθηκε μια πρωτοβουλία, που δείχνει τη βούληση των δύο πλευρών να συνεργαστούν και αφορά στη σύσταση Διευθύνουσας Επιτροπής η οποία θα είναι υπεύθυνη για την εφαρμογή του πλαισίου συνεργασίας. Πρόεδρος της Επιτροπής για την κινέζικη πλευρά θα είναι ο Ning Jizhe, ο αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων της Κίνας (NDRC), ενώ από την ελληνική πλευρά, πρόεδρος της Αναπτυξιακής Στρατηγικής της Ελλάδας, θα είναι ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας.
Ηδη κατά τη τελευταία επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Κίνα, υπεγράφησαν δύο σημαντικές συμφωνίες. Η πρώτη συμφωνία αφορούσε τη συνεργασία του ομίλου Κοπελούζου και του Shenhua Group, ύψους 3 δις ευρώ στον τομέα της ενέργειας και η δεύτερη τη FORTHNet με την ΖΤΕ για την ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών, ύψους 500 εκ. ευρώ, επιβεβαιώνοντας έτσι την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να στηρίξει στην υλοποίηση των κινέζικων επενδυτικών σχεδίων στην Ελλάδα.
Υπάρχουν όμως και άλλοι 13 εν δυνάμει επενδυτές, που επιθυμούν να επενδύσουν στην Ελλάδα και να συμπράξουν με ιδιώτες έλληνες επιχειρηματίες ή να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς αποκρατικοποιήσεων οι οποίοι είναι οι εξής:
Στον τομέα των υποδομών η China Railway Construction Engineering Group, εξειδικευμένη στα σιδηροδρομικά έργα, και η China State Construction Engineering, η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευών και αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας στην Κίνα.
Στον τομέα του τουρισμού και των ακινήτων η Dalian Wanda, η Country Garden Holdings, η Beijing Urban Construction Group, η ΗΝΑ, η ZHONG FU TIAN DI GROUP και η Riverside Group. Στον χρηματοπιστωτικό τομέα η ICBC, η μεγαλύτερη εμπορική τράπεζα στην Κίνα, η China Development Bank που χρηματοδοτεί υποδομές και η Everbright Financial Investment Holding. Στον τομέα των μεταλλικών ορυκτών η China Aluminum International Engineering, μία από τις σημαντικότερες παρόχους στον κόσμο υπηρεσιών για τη βιομηχανία αλουμινίου. Στον τομέα των τροφίμων η New Hope Group με αντικείμενο τη γεωργία, την κτηνοτροφία, τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Το ΕΒΕΠ και όλοι οι παραγωγικοί φορείς οφείλουν να συνεργαστούν με το Enterprise Greece και το Silk Road Chamber of International Commerce (SRCIC), που έχει συσταθεί για τη προώθηση των συνεργασιών μεταξύ των επιχειρήσεων που μετέχουν στη στρατηγική Β&R. Οι τομείς των μεταφορών, της ενέργειας και των τηλεπικοινωνιών είναι στη πρώτη γραμμή της συνεργασίας Κίνας-Ελλάδας, ενώ ακολουθούν το εμπόριο, ο τουρισμός, οι υπηρεσίες υγείας, οι κατασκευές, το real estate, τα τρόφιμα, τα μεταλλεύματα και οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες. Η Ελλάδα υλοποιώντας το συγκεκριμένο Action Plan, μπορεί τα επόμενα τρία χρόνια, να αναδειχθεί σε στρατηγικό σύμμαχο της Κίνας σε βασικούς τομείς της οικονομίας.

Ετικέτες

Δεν βρέθηκα Σχετικά Άρθρα

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *